Gustaf Dalén föreläsningen


I början av mars var det dags för årets Gustaf Dalén-föreläsning, framfört av 2012 års medaljör Leif Östling, M70. Över 170 personer hade bokat sig i Gustaf Dalén salen (naturligtvis) vid Chalmers för att lyssna på föredraget. Leif beskrev sin långa karriär inom Scania och den väg som förde in Scania på modulärt tänkande och mångfald med enkelhet.

Det blev många frågor kring det produktionssättet, men också av mer personlig karaktär (Läs Chalmersminnen) som Leif generöst besvarade. De glada skratten klingade ofta och högt när Leif också frikostigt bjöd på glimtar från händelser och personer han mött under årens lopp. Speciellt uppskattade var ju anekdoter om gamla företagsledare och händelser i dåtid.


 Ett viktigt budskap när det gäller att behålla Sveriges konkurrenskraft i en alltmer konkurrensutsatt framtid som Leif påtalade var Utbildning, Utbildning och Utbildning. Här kan ju verkligen Chalmers bidra. Leif påpekade också mycket tydligt att det är viktigt att Ingenjörernas får/tar roller i företagsledningen för att företagen skall hålla uppe den långsiktiga konkurrenskraften och inte bara förvalta pengar.

Efter föreläsningen var det samling i Villan för summering av kvällen samt eftersnack med lite mat och en öl.

För er som inte kunde bevisa föreläsningen kan ni här ladda ner en sammanfattning av presentationsbilderna som användes under föreläsningen
Speech Gothenburg on 01 March 2013_CING_Chalmers.pdf